53 / 100

Installateurs van airconditioningsystemen kunnen het werk momenteel nauwelijks bijbenen. Door de coronacrisis en het warme weer rijst vooral de vraag van particulieren de pan uit, zegt brancheorganisatie Techniek Nederland tegen NU.nl.

De woordvoerder van de organisatie spreekt van een topjaar voor de aircobranche. Vorig jaar werden ongeveer 123.000 airco’s verkocht, dit jaar zal de verkoop naar verwachting met 50 procent stijgen naar 185.000. “Het is gezien de warmte niet onwaarschijnlijk dat we zelfs richting de 200.000 gaan dit jaar”, zegt de woordvoerder.

De branche heeft profijt van het groeiend aantal thuiswerkers. “Als gevolg van de coronacrisis zitten nu nóg meer mensen thuis te werken, en dat zorgt er, samen met de huidige hittegolf, voor dat de boel echt ontploft is. Installateurs kunnen het nauwelijks bijbenen.”

De installaties hebben bij veel mensen nog het imago van energieslurpers. Ten onrechte, vindt Techniek Nederland. “Airco’s moeten tegenwoordig voldoen aan scherpe Europese regels wat betreft energiezuinigheid. En omdat de airco meestal overdag aan staat, is een combinatie met zonnepanelen aantrekkelijk.”