57 / 100

Natuur & Milieu ziet lucht/lucht-warmtepompen niet langer als een manier om woning of kantoor te verwarmen, maar vooral als techniek om ruimtes te koelen. Daarom is deze warmtepomptechniek niet meer opgenomen in de warmtepompstatistieken van de Gasmonitor.

“Dit jaar hebben we wat nadrukkelijker stelling genomen door te zeggen dat de lucht/lucht-warmtepompen voornamelijk zullen koelen en niet verwarmen”, zegt Natuur & Milieu-woordvoerder Dieuwertje Penders.

Gasmonitor

Natuur & Milieu brengt jaarlijks de Gasmonitor uit, waarin de ontwikkelingen van verschillende verwarmingstechnieken worden gepubliceerd. Tot nu toe schaarde Natuur & Milieu de lucht/lucht-warmtepomp onder verwarmingstechniek, met als resultaat dat in 2018 het aantal verkochte warmtepompen voor het eerst boven de 100.000 uitkwam, tegen ruim 400.000 gasketels.

Maar bij die statistiek konden wel vraagtekens gezet worden, want lucht/lucht-warmtepompen worden, zeker in de woningbouw, vooral verkocht als airco, bedoeld dus om te koelen, en slechts sporadisch als (hoofd)verwarming. Zo ziet RVO het in ieder geval en daarom is er ook geen ISDE-subsidie voor lucht/lucht-warmtepompen beschikbaar.