Zuiddiepjeskade 20 - 3077 WC Rotterdam

Onderhoud zonder zorgen!

Jouw stralende keuze voor energiebesparing
met duurzame zonnepanelen!
Periodiek airconditioning onderhoud
Het periodieke onderhoud moet worden uitgevoerd volgens de richtlijnen van de fabrikant. Veelal wordt geadviseerd één keer per jaar voor de airco het onderhoud te laten uitvoeren.

 Het beste is hiervoor een onderhoudscontract af te sluiten, zodat de installateur automatisch contact opneemt als het weer tijd is voor het jaarlijks onderhoud. Het onderhoud moet door een F-gassen gecertificeerde technicus worden uitgevoerd. 
Kan ik zelf het onderhoud aan de airco uitvoeren?
Zelf kun je – of beter gezegd moet je - de airco regelmatig inspecteren. Dat geldt zeker voor de binnenunits. Zorg dat deze altijd schoon zijn. Check één keer per twee maanden de binnenunits. 

Ophoping van stof op de unit zorgt ervoor dat de filters vervuilen en dichtslibben.

Hierdoor wordt de luchtstroom gehinderd en koelt de airco minder goed, wat een hoger stroomverbruik tot gevolg heeft.
Zelf de filters van de airco inspecteren
Je hebt maximaal profijt van de airconditioning wanneer de filters schoon zijn en zo zorg je ook voor een goede kwaliteit van de binnenlucht. De filters van de binnenunits kun je in de meeste gevallen eenvoudig zelf controleren en schoonmaken. Afhankelijk van het type filter kun je het met lauw water wassen of met de stofzuiger schoonmaken.

Laat de filters overigens niet in de zon drogen. Hierdoor kunnen ze vervormen, waardoor ze niet meer correct in de airco teruggeplaatst kunnen worden. Ga altijd te werk volgens de richtlijnen in de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.
Heeft een mobiele airco ook onderhoud nodig?
Net als elke airco heeft ook een mobiele airco onderhoud nodig, al is het een stuk eenvoudiger dan bij de stationaire split airco’s. Bij de mobiele airco heb je niet te maken met leidingen en binnen- en buitenunits: alles zit compact in één apparaat.

Het onderhoud bij een mobiele airco bestaat dan ook voornamelijk uit het schoonmaken en schoonhouden van de unit met een vochtige en daarna droge doek, zodat er zich geen stof ophoopt. Ook de filters moet je regelmatig controleren, schoonmaken en indien nodig vervangen. Controleer of de condensafvoer niet verstopt is en vergeet ook niet regelmatig de condensbak te legen. Voor deze airco is onderhoud aan huis niet nodig. Koelt de unit niet meer goed? Dan breng je de airco eenvoudig naar de erkende vakman voor reparatie.
Waaruit bestaat het onderhoud van de airconditioning?
Bij het onderhoud van de airconditioning worden zowel de buitenunit als de binnenunits geïnspecteerd. Eventuele gebreken worden gelijk verholpen. Het periodiek onderhoud aan de airconditioning omvat onder andere de volgende inspecties en werkzaamheden:

• De filters worden schoongemaakt en indien nodig vervangen.
• De ventilator en compressor in de buitenunit worden geïnspecteerd, doorgemeten en schoongemaakt.
• De koelspiralen worden geïnspecteerd.
• Er wordt gekeken of de installatie goed op druk komt en of er geen verstoppingen of lekkages zijn.

De technicus zal ook het niveau van het koudemiddel controleren. Het kan zijn dat dit bijgevuld of vervangen moet worden.
Hoe weet ik of mijn airconditioning onderhoud nodig heeft?
Er is een aantal punten, waaraan je kunt herkennen of de installatie problemen heeft. Een goed functionerende airco maakt namelijk weinig geluid en koelt of verwarmt zonder problemen.

• De airco maakt meer geluid dan normaal. Het kan zijn dat er koudemiddel ontsnapt of dat leidingen niet meer goed aansluiten.
• Er lekt condenswater uit de binnenunit. Vuilresten kunnen de condensafvoer geheel of gedeeltelijk verstoppen.
• De airco doet er langer over om de ruimte te koelen. Mogelijk is het niveau van het koudemiddel te laag. Hierdoor kan het rendement tot wel 40 procent afnemen.
• De elektriciteitsrekening is veel hoger dan normaal. Een slecht werkende installatie verbruikt veel meer stroom.

Vaak zal het een combinatie van bovenstaande zaken zijn. In al deze gevallen is het belangrijk om contact met een erkende installateur op te nemen, zodat het probleem zo snel mogelijk wordt verholpen.
Wat zijn de kosten van airco onderhoud?
De kosten van het onderhoud zijn mede afhankelijk van de grootte van de installatie.

Heb je bijvoorbeeld een multi split airco met vijf binnenunits, dan zal het onderhoud meer kosten zijn dan bij een single split airco. Ook de voorrijkosten zijn afhankelijk van waar je woont.

Maak je gebruik van een onderhoudscontract, dan betaal je een vaste prijs per maand of per jaar. Afhankelijk van de installatie zal dit jaarlijks zo’n € 160 tot € 300 kosten.

Hierbij zijn eventueel te vervangen onderdelen, zoals filters en dergelijke, niet inbegrepen. Het voordeel van een contract is dat je zelf nergens aan hoeft te denken.

De installateur neemt contact met je op als het weer tijd is voor onderhoud aan de airconditioning.
Onze klanten
Totzon.nl is dé bestemming voor hoogwaardige zonnepanelen en duurzame energieoplossingen in Nederland. Met deskundig advies en een breed assortiment maakt Totzon.nl de overstap naar groene energie eenvoudig en betrouwbaar. Het platform staat garant voor kwaliteit, duurzaamheid en klanttevredenheid, en draagt zo bij aan een schonere energietoekomst.
Adresgegevens
Socialmedia
Onze merken
LG airconditioners

Mitsubishi Electric airco

Solis

Axitec
Copyright
©2024
Ontwikkeld door
Swartwebdesign B.V.