58 / 100

Nederlandse huiseigenaren met zonnepanelen op hun dak hebben dankzij veel zonuren in de eerste zeven maanden van dit jaar 20 procent meer inkomsten genoteerd dan gemiddeld, zo meldt Essent donderdag. Dit jaar ligt, vanwege een recordaantal zonuren gedurende de eerste zes maanden, op koers om het op een na beste jaar qua gemiddelde inkomsten te worden.

Volgens gegevens van Weeronline scheen de zon gedurende de eerste zes maanden van dit jaar in Nederland gemiddeld 1.375 uur, waar 1.092 uur gebruikelijk is. De maand juli was qua zonuren gemiddeld.

Hoewel juli iets wisselvalliger was, is de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per eigenaar over de eerste zeven maanden van dit jaar volgens Essent met ruim 20 procent gestegen.

In mei scheen de zon met 325 uur het meest, gevolgd door de maanden april en juni. Vorige maand kwam het aantal zonuren uit op 209 uur, wat volgens het KNMI normaal is voor de tijd van het jaar.

Op het hoogtepunt van de coronacrisis werd bovendien nauwelijks gevlogen, wat bij goed weer voor een heldere lucht en daarmee meer opbrengst